spelakort.se meny

Spelregler

Senast upplagda

Populära

Barnvänliga spel

Spel

Populära webbspel

Speltermer

Populära

13-Pyramiden

Given

Sju rader bestående av totalt 28 stycken kort läggs ut på spelplanen i en pyramidform. Börja med att lägga ut ett kort på den översta raden, två kort på den andra raden, tre kort på den tredje raden och så vidare tills du lagt ut alla sju raderna.

Varje ny rad av kort som läggs ut placeras så att korten i den nya raden täcker den undre halvan av korten på raden ovanför. I sidled placeras korten så att korten på den undre raden är förskjutet ett halvt kort till vänster i förhållande till raden ovanför.

De kort som blir kvar efter att pyramiden lagts ut bildar en talong som placeras längs ned till vänster under pyramiden.

Målet med spelet

Att tömma pyramiden på kort

Spelregler

Patiensen går ut på att tömma pyramiden på kort. Kort tas bort genom att man parar ihop två kort som ligger fria så att valören av dessa kort tillsammans blir 13. Man kan exempelvis para ihop en tia och en tre, en åtta och en femma, eller en dam och ett ess. De kort som parats ihop läggs åt sidan och används inte mer i spelet.

Man kan para ihop fria kort på flera olika sätt, man kan exempelvis para ihop två kort från pyramiden, eller para ihop ett kort från pyramiden tillsammans med handkortet. Det är även tillåtet att nyttja det översta kortet i högen av använda kort som ligger till höger, man kan para ihop detta kort med handkortet eller med något fritt kort i pyramiden.

Spelet inleds med att man tittar på pyramiden och ser om det ligger några fria kort där som går att para ihop och ta bort. När man inte kan ta bort några fler kort drar man ett kort till handen från talongen och försöker få bort fler kort. När man inte kan ta bort fler kort lägger man handkortet (om man har det kvar) med bildsidan uppåt i en ny hög längst till höger under pyramiden, och drar sedan ett nytt kort från talongen.

Ess värderas som 1, knekt värderas som 11, dam värderas som 12, och kung värderas som 13. Övriga kort värderas som vanligt.

Eftersom kung värderas som 13 så tas kungar bort ensamma utan att paras ihop med något annat kort.

Om man lyckas få bort alla kort som ligger i pyramiden så har man klarat patiensen.

Varianter och tilläggsregler

Det finns olika varianter på hur många gånger man tillåts gå igenom talongen. Vanligtvis tillåts man bara gå igenom korten i talongen en gång, och har man sedan kort kvar i pyramiden så har man förlorat. Den version av 13-Pyramiden som finns att spela här på spelakort.se tillåter dock att man går igenom korten i talongen två gånger, detta för att göra det något enklare att klar patiensen.

Du kanske även är intresserad av...

Några av våra webbspel.

Regler till fler kortspel.

Våran Casino-avdelning eller Poker-avdelning.